Veelgestelde vragen alcoholverslaving 2018-09-20T10:17:36+02:00

Veelgestelde vragen alcoholverslaving

In Bekaruu, verslavingskliniek in Zuid-Afrika, behandelen wij geregeld mensen die kampen met een verslaving aan alcohol. Alcoholisme kent ontzettend veel problemen en risico’s en het is dus logisch dat er veel vragen naar voren komen over deze ernstige verslaving. Op deze pagina proberen wij daar meer duidelijkheid over te geven. De vragen en antwoorden zijn zowel gericht op de alcoholist in kwestie als zijn of haar omgeving. Heeft u nog vragen aan de hand van deze pagina? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is het verschil tussen lichte en zware alcoholische drank?

Wanneer u een alcoholische drank drinkt, dan zit hier een bepaald percentage alcohol in. Er bestaat hierbij een tweedeling tussen lichte alcoholische drank en zware alcoholische drank. In principe geven de termen ‘licht’ en ‘zwaar’ al weer waar het over gaat. Licht alcoholische drank bevat een alcoholpercentage tot 15%. Boven de 15% alcohol wordt gesproken van zware alcoholische drank. Veel soorten drank hebben een eigen standaardglas. In dit standaardglas zit een vaste hoeveelheid alcohol per glas (ongeveer 10 gram).

 • Standaardglas bier – 5% alcohol (250 CC)
 • Standaardglas wijn – 12% alcohol (100 CC)
 • Sterke drank – 35% alcohol(25 CC)

Wanneer ben ik een alcoholist?

Een alcoholverslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag. In onze westerse maatschappij drinken veel mensen geregeld een glas met alcohol. Veel mensen doen dit bijvoorbeeld uit gewoonte of gezelligheid. Toch bestaat er een harde grens tussen een lichte drinker en een alcoholist. Een alcoholist is hierbij niet in staat om zelfstandig te stoppen met alcohol, waar een lichte drinker hier minder of geen moeite mee heeft. Een zware drinker is als het ware afhankelijk geworden waardoor de drank de controle heeft over zijn of haar leven. Een behandeling voor het afkicken van alcoholverslaving in Zuid-Afrika is dan sterk aan te raden.

Is alcohol schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja, alcohol is zeker op lange termijn ontzettend schadelijk voor uw gezondheid. Het menselijk lichaam is er simpelweg niet voor gemaakt om grote hoeveelheden alcohol af te breken. Dit vormt een erg groot probleem, omdat alcohol ontzettend verslavend is. Hierdoor kan alcohol ernstige schade toebrengen aan uw:

 • Slokdarm;
 • Hersenen;
 • Maag;
 • Darm;
 • Lever.

De risico’s van alcoholverslaving zijn vernietigend en altijd een reden om met ons contact op te nemen!

Hoe drink ik minder alcohol?

Het is een wijs besluit om te minderen of zelf te stoppen met alcohol. Als u een zware drinker bent, dan zult u hier veel moeite bij kunnen ervaren. In dat geval is professionele hulp aan te raden zodat u kunt leren om permanent uw alcoholverslaving de baas te blijven. Bent u een lichte drinker en wilt u minderen met alcohol? Dat is erg verstandig! U kunt beginnen met het in kaart te brengen hoe veel en hoe vaak u alcohol drinkt. Op die manier heeft u een maatstaf die u kunt gebruiken om uw nieuwe norm – ‘minder alcohol drinken’ – concreter te maken. Wilt u bijvoorbeeld alleen nog maar in het weekend drinken? Of wilt u het aantal glazen dat u drinkt verminderen? Zorg dat u dit voor uzelf duidelijk heeft. Op die manier heeft u een streven om naartoe te werken. Vervolgens is het een kwestie van erg veel zelfdiscipline.

Lukt het niet om te minderen of stoppen met alcohol? Neem contact met ons op. Wij hebben al veel alcoholisten mogen helpen met hun alcoholprobleem. Lees ook zeker hun ervaringen.

Hoe lang duurt afkicken van alcohol?

U heeft een alcoholverslaving als u niet meer uit uzelf kunt stoppen met drinken. Hiermee controleert de drank uw leven. Als u besluit te stoppen met alcohol dan zult u vanaf dat moment nooit meer een druppel moeten drinken. U zult dus blijvend uw verslaving de baas moeten zijn. Daardoor valt te stellen dat het afkicken van alcohol uw hele leven duurt. Er zal namelijk altijd een stem zijn in uw hoofd die u aan probeert te zetten om weer te drinken. Als u in behandeling komt bij Bekaruu in Zuid-Afrika, dan zal dit klinische traject zo’n 90 dagen duren. Het kan zijn dat u daarna nog poliklinisch wordt geholpen. Dit is afhankelijk van uw eigen behandelplan.

Loop ik risico bij het stoppen met alcohol?

Als u gedurende langere tijd veelvuldig alcohol heeft gedronken dan zijn uw lichaam en hersenen hieraan gewend geraakt. Dit heeft als gevolg dat u te maken kunt hebben met ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met alcohol. De klachten die u hierbij kunt ervaren zijn zowel geestelijk als lichamelijk van aard. U loopt daarbij zeker risico. U kunt namelijk te maken krijgen met heftige gevoelens die u nog niet eerder meemaakte. Het is in dat geval belangrijk om de controle te houden over uzelf en geen gekke dingen te gaan doen. Daarom raden wij het u aan contact op te nemen met ons. Wij zorgen ervoor dat u verantwoord kunt afkicken van alcohol.

Welke ontwenningsverschijnselen kent alcohol?

De ontwenningsverschijnselen van alcohol kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. De geestelijke klachten waar u mee te maken kunt krijgen zijn onder meer als volgt:

 • Angstige gevoelens;
 • Lusteloze gevoelens;
 • Sombere gevoelens;
 • Gespannen gevoelens;
 • Slecht slapen wat zorgt voor oververmoeidheid.

De fysieke ontwenningsverschijnselen van alcohol:

 • Hoofdpijn;
 • Trillingen;
 • Diarree;
 • Overmatig transpireren (ook ‘s nachts);
 • Duizeligheid;
 • Stuiptrekkingen;
 • Maagklachten.

Zit u in het proces van het stoppen met alcohol en trekt u het nauwelijks meer? Neem dan contact met ons op voor professionele hulp. Wij helpen u graag met het blijvend onder controle houden van uw drang naar alcohol. Dit doen wij omdat terugvalpreventie een belangrijk onderdeel is binnen onze zorg.

Wat is het effect van alcohol op medicijnen?

Het is een slecht idee om alcohol en medicijnen te combineren. Zowel alcohol als medicijnen hebben namelijk meerdere effecten op uw lichaam. Als de middelen samengaan, dan kan dit in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn! Zo kunt u een duizelig gevoel ervaren dankzij alcohol, wat ernstig versterkt kan worden door medicijnen. Ook kan alcohol de effecten van uw medicatie opheffen. Het is duidelijk dat u alcohol en medicijnen niet moet combineren. Toch kunnen beide middelen erg verslavend werken. Lees daarover meer: alcoholverslaving en medicijnverslaving.

Wat is het effect van alcohol op seks?

Iedereen die wel een glas alcohol drinkt, kent de effecten van het middel. Al na 10 minuten, zult u zich lichter in uw hoofd voelen en zult u wat relaxter zijn dan eerst. De drank kan hierdoor barrières wegnemen die u normaal gesproken nuchter wel ervaart. Dit geldt ook het vlak van seks, waar u meer ontspannen zal zijn. Dit maakt dat alcohol een geliefd middel is voor seksueel gedrag. Maar pas op, zowel alcohol als seks kunnen erg verslavend werken. Er zijn ook ernstige risico’s verbonden aan een alcoholverslaving en seksverslaving.

Wat is het effect van alcohol en cannabis?

Zowel alcohol en cannabis kennen een verdovende werking op uw hersenen. Dit maakt dat het een veelvoorkomende combinatie is tijdens uitgaan. De combinatie van stoned en dronken zijn, wordt dan ook stronken genoemd. Buiten dat dit gevaarlijk en onverantwoord gedrag kan veroorzaken, zijn beide middelen ook erg verslavend. Dit maakt dat wij geregeld mensen behandelen met een alcoholverslaving en cannabisverslaving.

Wat is het effect van alcohol en cocaïne?

Een alcoholverslaving en cocaïneverslaving komt helaas geregeld voor. Het is een gevaarlijke combinatie, doordat zowel de alcohol als de coke uw hart een flinke klap geven. Dit maakt een kans op een overdosis groot. Daarnaast zijn er op langere termijn ernstige gezondheidsklachten waarmee u kunt kampen. Neem daarom contact met ons op voor professionele afkickhulp!

Drinken oudere mensen veel alcohol?

Oudere mensen die veelvuldig alcohol drinken zijn een onderschat probleem in onze maatschappij. Bij Bekaruu erkennen wij deze problematiek echter wel. Dit komt omdat ouderen (mensen boven de 50 jaar) extra vatbaar zijn voor de nadelen en problematiek van alcohol. Toch komt een verslaving vaak voor! Lees meer over een alcoholverslaving bij ouderen.

Mag ik alcohol drinken als ik zwanger ben?

Nee, u mag absoluut geen alcohol drinken tijdens uw zwangerschap. Als het leven van uw ongeboren kindje u lief is, moet u geen druppel alcohol drinken. Als alcohol in uw lichaam terechtkomt, dan bereikt het middel ook uw ongeboren kindje. Dit kan ernstige gevolgen hebben op het vlak van zijn of haar gezondheid. Als gevolg van drinken tijdens zwangerschap kunnen er emotie-, concentratie- en geheugenproblemen naar voren komen. Als verslavingsspecialist weten wij echter hoe verslavend alcohol werkt. Wij kunnen u daarom helpen bij een alcoholverslaving tijdens zwangerschap.

Wat moet ik doen als iemand alcoholist is?

Iedereen die een alcoholist goed kent, weet dat hier veel problemen bij komen kijken. Alcohol maakt namelijk meer kapot dan u lief is. Dit geldt op meerdere gebieden. Denk alleen al aan de gezondheidsrisico’s van alcohol die iemand met een alcoholverslaving loopt. Ook onvoorspelbaar gedrag door de drank is een alcoholist vaak niet vreemd. Het is daarom logisch dat u hulp hiervoor zoekt. Neem daarom contact met ons op: bel naar 085 – 273 7591 of verstuur een e-mail: info@bekaruu.nl. Onze medewerkers kunnen u meer vertellen wat u kunt doen als iemand alcoholist is.