Veelgestelde vragen cannabisverslaving 2018-09-24T13:18:18+02:00

Veelgestelde vragen cannabisverslaving

Een verslaving aan cannabis kan erg nadelige gevolgen hebben. Dit geldt niet alleen voor de verslaafde in kwestie, ook de mensen in de omgeving kunnen te maken krijgen met de nodige problemen en nadelen. Het is logisch dat hier veel vragen uit voortvloeien. Wij hebben al vele jaren ervaring in de verslavingszorg. Daarom bundelen wij onze kennis op deze pagina om u meer bij te brengen over een verslaving aan cannabis. Heeft u nog vragen over deze pagina? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Wanneer er wordt gesproken over cannabis/marihuana, gaat het dus over wiet en of hasj. Hasj en wiet komen allebei voort uit de cannabisplant maar bevinden zich op een andere plek. Hasj is de hars die met een zeef van de cannabisplant wordt gescheiden. Wiet komt voort uit de gedroogde bloemtoppen van de plant. De effecten van hasj en wiet kunnen verschillen, dit is afhankelijk van de mate van CBD of THC die erin zit.

Wanneer ben ik verslaafd aan cannabis?

Er bestaat een harde scheidslijn tussen recreatief en hobbymatig cannabisgebruik en problematisch gebruik van cannabis. In het laatste geval leidt het gebruik van cannabis tot steeds meer problemen in het leven. Ook al ziet u dit zelf in, u bent er niet zelf tot toe in staat om te stoppen met de drug. U heeft dus een cannabisverslaving wanneer het problemen in uw leven veroorzaakt en u er niet meer zelfstandig mee kunt stoppen.

Hoe word ik verslaafd aan cannabis?

Het gebruiken van cannabis begint vaak onschuldig. Elke verslaving aan cannabis is ooit begonnen met een trekje van een joint. Hiertussen bevindt er zich een langere periode waarbij u na verloop van tijd steeds meer cannabis bent gaan roken. Waarschijnlijk bent u iedere keer wat meer en vaker gaan gebruiken dan eerst. Uw gedrag is dus steeds extremer geworden, wat helaas niet zonder risico is. U ontwikkelt namelijk een tolerantie voor cannabis wat ertoe leidt dat u meer cannabis rookt dan voorheen. U krijgt daardoor meer schadelijke stoffen binnen. Dit maakt dat de grip die deze softdrugs op u heeft, steeds groter wordt.

Hoe verloopt afkicken van cannabis?

Professionele hulp geeft u de grootste kans om uw verslaving onder controle te krijgen, of dit nu een cannabisverslaving of alcoholverslaving is. Het behandeltraject bij Bekaruu loopt altijd als volgt. In een eerste intakegesprek spreekt u met een psycholoog over uw verslaving. De psycholoog velt hierna zijn of haar diagnose, wat na overleg met een psychiater voortvloeit in een behandelplan. In dit plan staat hoe wij u binnen onze mogelijkheden zo goed mogelijk kunnen helpen. Zo helpen wij u ook bij een dubbele diagnose: een cannabisverslaving en psychische aandoening. Tijdens het behandeltraject helpen wij u op geestelijk, lichamelijk en spiritueel vlak. Het doel van dit traject is dat u zelfstandig uw verslaving onder controle kunt houden en weer drugsvrij kunt genieten van het leven.

Is afkicken van cannabis in Zuid-Afrika effectief?

Het afkicken in Zuid-Afrika is erg effectief. Dit komt namelijk omdat u tijdelijk ver verwijderd bent van uw huidige omgeving en alle stress die hieromheen hangt. Ook heeft u tijdelijk geen verleidingen om u heen, wat ervoor zorgt dat u zich zonder zorgen kunt richten op uw herstel. U bent zo’n 90 dagen op de behandellocatie Bekaruu aanwezig. Daar leert u de technieken die u helpen uw verslaving ook thuis onder controle te houden. Lees meer over het afkicken van cannabis.

Kan ik zelf stoppen met cannabis roken?

Als u een lichte gebruiker bent van cannabis, is het mogelijk om zelf te stoppen met cannabis. Als u een zware gebruiker bent die al wat langer drugs gebruikt, dan kan dit een groter probleem zijn. U heeft in dat geval mogelijk een verslaving ontwikkeld. Uw lichaam en hersenen zijn daarbij verslaafd geraakt aan alle effecten die de cannabis teweegbrengt. U zult merken dat pogingen om zelf te stoppen, vaak worden onderbroken door de gedachte: “een trekje kan wel weer” of “nog eentje om het af te leren”. Wij zorgen ervoor dat u dit soort situaties kunt herkennen zodat u hier controle over heeft. Onze hulp besteedt namelijk aandacht aan een gedegen terugvalpreventieplan.

Wat zijn afkickverschijnselen van cannabis?

Als u langdurig cannabis heeft gebruikt, dan kan ineens stoppen tot afkickverschijnselen leiden. Daarbij krijgt u last van lichamelijke en geestelijke klachten:

Geestelijke klachten:

 • Gevoelens van onrust en angst;
 • Een zenuwachtig en onheilspellend gevoel;
 • Stemmingen die erg snel wisselen;
 • Prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn;
 • Slapeloosheid;
 • Vervelende nachtmerries hebben;
 • Het gevoel hebben dat u gek wordt zonder cannabis.

Lichamelijke klachten:

 • Zweetaanvallen (ook ‘s nachts);
 • Stevige hoofdpijn;
 • Duizelig zijn;
 • Rillen omdat u het koud heeft;
 • Hart slaat geregeld over of slaat erg snel;
 • Spierpijn;
 • Maagklachten en slechtere spijsvertering.

Hoe erg u bovenstaande klachten ook ervaart tijdens het stopproces, het is belangrijk om uzelf sterk te houden om niet weer terug te vallen in het gebruik van andere drugs of alcohol.  Wilt u verantwoord afkicken van cannabis? Neem dan contact op met Bekaruu.

Slaap ik slechter zonder cannabis?

Een van de ontwenningsverschijnselen van cannabis is dat u ‘s nachts slechter kan gaan slapen. Zo kunt u namelijk vervelende nachtmerries hebben, niet in slaap kunnen vallen of ‘s nachts rillend van de kou wakker worden. Deze effecten zijn tijdelijk en trekken na verloop van tijd weer weg.

Word ik depressief zonder cannabis?

Als u cannabisverslaafd bent, kan ineens stoppen leiden tot ontwenningsverschijnselen. Wellicht krijgt u verschillende impulsen die u proberen aan te zetten weer cannabis te gebruiken. Dit kunnen ook sombere gedachten en gevoelens zijn. Dit zijn tekenen van uw lichaam waarbij het aangeeft weer te hunkeren naar de verslavende substanties van cannabis. Op korte termijn kan het erg lastig zijn en kunt u depressieve gevoelens krijgen, maar ook op de langere termijn kan stoppen een vervelende nasleep hebben.

Mag ik cannabis roken tijdens mijn zwangerschap?

Nee, het roken van cannabis (of tabak) tijdens een zwangerschap is niet verantwoord en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij uw ongeboren kindje. Denk hierbij problemen als een blijvende groeiachterstand, hyperactiviteit of concentratiestoornissen. Wij raden u aan om contact met ons op te nemen bij een cannabisverslaving en zwangerschap.

Heeft cannabis gevolgen voor mijn hersenen?

Het gebruiken van cannabis kan gevolgen hebben voor uw hersenen. De werkzame stoffen in wiet en hasj zorgen namelijk voor de effecten waar veel cannabisgebruikers op kicken. Helaas heeft dit de nodige gevolgen. Op korte termijn kunt u concentratieproblemen krijgen of dingen herhaaldelijk vergeten. Op langere termijn is aangetoond dat een cannabisverslaving samengaat met depressieve gevoelens. Het beste is dus om totaal geen cannabis (meer) te gebruiken. Daar kunnen wij u bij helpen: afkicken van cannabisverslaving.

Heeft cannabis gevolgen voor mijn hart?

Cannabis wordt net als tabak gerookt. Wanneer u een jointje of sigaretten rookt, dan zorgt de koolmonoxide ervoor dat het bloed minder zuurstof kan vervoeren dan normaal. Dit is niet goed voor uw organen en ook zeker niet voor uw hart. Uw hart moet namelijk harder werken om de zuurstof bij al uw organen te krijgen. Als u al aderverkalking, hartklachten of een hoge bloeddruk heeft, dan loopt u zelfs het risico een hersenbloeding of herseninfarct te krijgen!

Heeft cannabis gevolgen voor mijn longen?

Teer en koolmonoxide zijn erg slecht voor uw longen. Dit maakt dat langdurig roken van cannabis schadelijk wordt voor uw longen. In verhouding met een normale sigaret, zult u bij het inhaleren van een joint uw adem langer inhouden en ook nog eens dieper inhaleren. Dit voor extra schade, waardoor u kans loopt op luchtweginfecties en acute en chronische bronchitis. Lees meer over de risico’s van cannabisverslaving.

Wat moet ik doen als iemand die ik ken te veel cannabis gebruikt?

Een cannabisverslaving kent erg veel nadelige gevolgen. Dit geldt niet alleen voor de persoon met de verslaving. Ook de omgeving ondervindt er namelijk problemen van. Als uw naaste te veel cannabis gebruikt, kan het goed zijn om uw zorgen uit te spreken. Zorg ervoor dat u rustig en kalm blijft en de argumenten bij uzelf houdt. Mocht dit op niets uitlopen, neem dan contact met op met onze medewerkers. Bel naar 085 – 273 7591 of verstuur een e-mail voor meer informatie: info@bekaruu.nl.

Neem contact op

Heeft u nog vragen aan de hand van de pagina ‘veelgestelde vragen cannabisverslaving’? Neem dan telefonisch contact met ons op via 085 – 273 7591 of verstuur een e-mail naar info@bekaruu.nl.