Veelgestelde vragen cocaïneverslaving 2018-09-24T11:33:07+02:00

Veelgestelde vragen cocaïneverslaving

Cocaïne kent een ontzettend krachtige werking. Daarnaast is het een van de meest verslavende harddrugs die bestaat. Dit maakt dat een cocaïneverslaving tot ontzettend veel ellende kan leiden. Het is daarom logisch dat er veel vragen bestaan over deze drug. Deze pagina geeft een antwoord op de vragen die wij als verslavingsspecialist geregeld ontvangen. Heeft u zelf nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Wanneer ben ik verslaafd aan cocaïne?

Het incidenteel gebruik van cocaïne slaat niet van de ene op de andere dag over in een verslaving. Vaak gaat daar een langere periode aan vooraf waarin u veelvuldig cocaïne gebruikt. Omdat de coke zo’n stimulerende en heftige drug is, kunt u gaan denken niet meer zonder te kunnen functioneren. U heeft dus een verslaving wanneer u niet meer uit uzelf kan stoppen met uw cocaïnegebruik.

Is cocaïne slecht voor mij?

Wanneer u cocaïne gebruikt, bouwt u na verloop van tijd een resistentie op tegen de stoffen die erin zitten. Als u vaker coke gebruikt, zult u dus meer cocaïne gaan gebruiken dan u eerder deed. De resistentie die u heeft opgebouwd, zegt niets over de schade die cocaïne veroorzaakt aan bijvoorbeeld uw hart of hersenen. Het gebruik van cocaïne leidt tot impulsief en onverantwoord gedrag. Daarnaast worden de effecten steeds erger. De risico’s van cocaïne zijn dus enorm.

Brengt cocaïne schade toe aan mijn hart?

Cocaïne is een upper wat inhoudt dat u zich energiek gaat voelen en het gevoel krijgt dat u alles aankunt. Dit gevoel krijgt u niet voor niets. Als u cocaïne gebruikt dan wordt de drug via uw slijmvliezen opgenomen in het bloed. Uw hart en bloedvaten krijgen een enorme klap te verduren. Uw hartslag neemt hierbij sterk toe en ook uw bloedvaten lijden eronder. Ook heeft u bij veelvuldig gebruik van cocaïne kans op hartfalen.

Brengt cocaïne schade toe aan mijn hersenen?

Cocaïne zorgt voor erg heftige gevolgen als u het gebruikt. Verschillende hersenverbindingen worden namelijk in contact gebracht door de drug. Hierdoor worden uw hersenen overprikkeld wat voor deze ervaring kan zorgen. Niet voor niets zijn er mensen met een cocaïneverslaving die een totaal andere persoonlijkheid krijgen. De persoonlijkheid van een cocaïneverslaafde is vaak afstandelijk, prikkelbaar, geïrriteerd en onrustig. Cocaïne is dus zeker schadelijk voor de hersenen.

Hoe gebruik ik minder cocaïne?

Een verslaving aan cocaïne is ontzettend sterk. Zelfstandig stoppen met cocaïne vraagt om een ijzersterke discipline. Wilt u meer controle krijgen over de hoeveelheid cocaïne of de frequentie waarop u gebruikt? Gebruik hierbij dan de volgende adviezen:

  • Voor welke voordelen en nadelen zorgt cocaïne in uw leven? Geef uzelf de tijd om alle voordelen en alle nadelen op te schrijven. Maak hier een grote lijst van en zorg ervoor dat u alles opschrijft wat u te binnenschiet. Breng ook eerdere situaties in kaart. Dit geldt van black-outs, stukgelopen relaties tot eventuele arrestaties.
  • Welk doel wilt u bereiken? Zodra u voor uzelf duidelijk heeft wat cocaïne heeft gebracht in uw leven, bepaal dan wat u wilt bereiken. Wilt u minderen met cocaïne? Of compleet stoppen met cocaïne? Zet dit voor uzelf op papier; dit wordt vanaf nu uw streefpunt.
  • Wees goed voorbereid. Zorg dat u niet in de verleiding komt om opnieuw te gebruiken. Zorg er dus voor dat u geen coke meer thuis heeft liggen en vermijd feesten waar u normaal gesproken zou gebruiken. Zeker in het begin is het lastig om uw verslavende stemmen de baas te zijn. Ook zult u voorbereid moeten zijn op ontwenningsverschijnselen.

Voor mensen met een cocaïneverslaving zijn bovenstaande tips geen optie meer. Zij zijn gevangen in de greep van de vernietigende drug. Neem voor het afkicken van cocaïneverslaving contact met ons op!

Hoe gaat het afkicken van cocaïne in zijn werk?

Een diagnose van een gespecialiseerd psycholoog staat altijd aan de basis bij het afkicken van een verslaving. Daarna krijgt u een behandelplan voorgesteld. In dit plan van aanpak krijgt u het voorstel te zien waarin naar voren toe komt hoe wij u kunnen helpen. Uw situatie staat hierbij centraal. Onze specialisten houden rekening met de mate van uw verslaving en besteden aandacht aan een eventuele dubbele diagnose: een cocaïneverslaving en psychische aandoening. Overigens is het afkicktraject bij iedereen anders en kan het bestaan uit een combinatie van poliklinische hulp en ambulante hulp.

Hoe lang duurt het afkicken van cocaïne?

Als u vanaf nu nooit meer een lijntje cocaïne neemt, bent u in principe uw verslaving de baas. Toch zult u de rest van uw leven de verslaving de baas moeten blijven om afgekickt te zijn. Het afkicken neemt dus in principe uw gehele leven in beslag. Het traject in Zuid-Afrika neemt bij Bekaruu zo’n 90 dagen in beslag. Dit is exclusief een eventuele detoxperiode en andere vormen van behandeling die hiervoor of hierna komen. Een eerste stap voor het afkicken is om contact met ons op te nemen. Doe dit vandaag nog!

Zijn er ontwenningsverschijnselen van cocaïne?

Cocaïne kent veel ontwenningsverschijnselen. Als u verslaafd bent, kunnen deze al na 24 uur na het gebruik tot uiting komen. U voelt zich rusteloos, heeft weinig energie en kampt met een geïrriteerd en opgejaagd gevoel. Dit zijn signalen van uw lichaam waarbij het aangeeft te smachten naar de cocaïne. Deze ontwenningsverschijnselen nemen na verloop van tijd toe. U zult tijdens deze detoxificatie last kunnen krijgen van:

  • Enorme cravings naar cocaïne;
  • Weinig energie hebben;
  • Verminderde concentratie;
  • Paranoïde en depressieve gedachten;
  • Stemmingswisselingen.

Het is duidelijk dat er de nodige problemen bij komen kijken. Wij raden u aan om contact met ons op te nemen. Wij zorgen er namelijk voor dat u op een verantwoorde manier kunt stoppen met cocaïne. Neem hiervoor contact op via 085 – 273 7591
of info@bekaruu.nl.

Kan ik cocaïne en alcohol combineren?

Cocaïne en alcohol samen zijn geen goede combinatie. Dit komt namelijk omdat de drug en drank elkaars werking opheffen. U lijkt dus niet dronken, maar bent dit in feite wel. Omgekeerd geldt dit ook zo; u lijkt niet high, maar bent dit wel. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Daarnaast is alcohol op zichzelf een ontzettend verslavend middel. Lees meer: cocaïneverslaving en alcoholverslaving.

Kan ik cocaïne en cannabis combineren?

Cocaïne is een upper waar cannabis een downer is. Deze tegengestelde effecten zorgen voor eenzelfde effect als cocaïne en alcohol. De werking van beiden wordt deels opgeheven. De verdovende werking van wiet en hasj zorgen ervoor dat u minder remmingen voelt. U kunt dingen gaan doen waar u op een later tijdstip spijt van kunt krijgen. Lees meer: cocaïneverslaving en cannabisverslaving.

Zijn cocaïne en seks te combineren?

Cocaïne leidt ertoe dat u uzelf tijdelijk even erg goed voelt. Door de drug krijgt u ineens veel energie wat ertoe leidt dat uw zelfbeeld ook groter wordt. Dit maakt het een geliefde drug in combinatie met seks. Helaas verschuiven de grenzen die u normaal gesproken heeft door de cocaïne. Dit kan tot gevaarlijke seks leiden waarbij u uzelf of uw sekspartner schade toebrengt. Bovendien is seks – net als cocaïne erg verslavend. U kunt hierdoor een cocaïneverslaving en seksverslaving ontwikkelen.

Kan ik cocaïne gebruiken op hogere leeftijd?

Een onderschat probleem in Nederland is drugsgebruik bij ouderen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij alcohol en ouderen, maar ook cocaïnegebruik bij ouderen komt geregeld voor. Het ouder worden gaat namelijk gepaard met de nodige veranderingen in uw lichaam en levensstijl. Onderdeel hiervan is dat u minder energiek bent dan eerst. Het kan een reactie hierop zijn om cocaïne te gebruiken. Of misschien is het cocaïnegebruik wel een gevolg van een jarenlange – uit de hand gelopen – gewoonte. Hoe dan ook; wij bieden hulp bij een cocaïneverslaving bij ouderen.

Kan ik cocaïne gebruiken tijdens zwangerschap?

Nee, u moet geen cocaïne gebruiken tijdens de zwangerschap. Elke lijntje dat u snuift, zal zijn weg vinden naar de ongeboren baby in uw buik. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals blijvende gezondheidsschade. Daarnaast brengt u uzelf gevaar toe. Door cocaïne te gebruiken neemt uw hartslag sterk toe wat tot epileptische aanvallen of zelfs een hartaanval kan leiden. Lees meer: cocaïneverslaving en zwangerschap.

Wat te doen als iemand cocaïneverslaafd is?

Voor iemand met een cocaïneverslaving, speelt de drug een belangrijke rol in het leven. Het is daarom belangrijk dat u het probleem op een rustige wijze bespreekbaar maakt. Dit houdt ook in dat u de argumenten bij uzelf moet houden en de ander in zijn of haar waarde moet laten. Op deze manier heeft u de grootste kans dat u het probleem kunt bespreken. Hierna komt de oplossing aan bod (onze behandeling). U kunt iemand aanmelden voor een behandeling, maar de verslaafde in kwestie zal hier uiteraard zelf goedkeuring aan moeten geven. Bel daarom naar 085 – 273 7591
of verstuur een e-mail naar info@bekaruu.nl voor meer informatie.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen aan de hand van de ‘veelgestelde vragen cocaïneverslaving’? Aarzel dan niet om ons te contacteren.