Veelgestelde vragen drugsverslaving 2018-09-24T14:41:21+02:00

Veelgestelde vragen drugsverslaving

Een drugsverslaving is een verzamelwoord voor een verslaving aan een bepaald soort drugs. Veel drugs bevatten stoffen waar u verslaafd aan kunt raken. Helaas gaat dit niet altijd zonder risico, integendeel. Een drugsverslaving kan ontzettend veel leed en ellende veroorzaken. Daarom bundelen wij onze kennis op deze pagina. Hier treft u vragen en antwoorden die wij over drugs krijgen. Heeft u zelf nog vragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. We vertellen u graag meer.

Wat zijn verschillende soorten drugs?

Drugs bestaan al eeuwenlang. Dit maakt dat er in de loop der jaren ontzettend veel drugs op de markt zijn gekomen. In principe bestaat er een onderscheid tussen drie soorten drugs,

 1. Stimulerende drugs
 2. Verdovende drugs
 3. Hallucinerende drugs

Eigenlijk bestaat er nog een vierde categorie. Daarbij zijn de effecten een kruising tussen verschillende soorten drugs. Dit maakt dat ze niet in een categorie in te delen zijn. De drugs bevatten namelijk combinatie-effecten.

Wat zijn drugs met een stimulerende werking?

Er zijn veel drugs die een stimulerende werking op uw lichaam en geest hebben. Dit maakt dat deze drugs worden gebruikt op plekken waar veel energie gewenst is. Denk daarbij aan uitgaansgelegenheden, op festivals of zelfs in de top van het zakenleven. Wat typerend is aan stimulerende drugs, is dat u na de up (het moment nadat u de drugs neemt) ook een down krijgt. Op dat moment voelt u zich minder energiek dan eerst, wat voor velen een moment is om opnieuw te gebruiken. De volgende soorten drugs zijn voorbeelden van stimulerende drugs:

De voordelen van bovenstaande drugs zijn altijd maar tijdelijk, een verslaving kan echter blijvend zijn! Lees meer over een drugsverslaving.

Wat zijn drugs met een verdovende werking?

Drugs met een verdovende werking zijn ook erg geliefd. In vergelijking met stimulerende drugs geven ze niet per se minder energie, maar maken ze u juist relaxter. Na het gebruik bent u tijdelijk minder gestrest. Daarmee bieden ze een uitlaatklep voor stressvolle momenten. Helaas biedt het onderdrukken van stress geen oplossing. Daarnaast kan langdurig gebruik van verdovende drugs leiden tot een drugsverslaving. U kunt onder meer verslaafd raken aan de volgende drugs:

Wat zijn drugs met een hallucinerende werking?

Een andere categorie zijn drugs met een hallucinerende werking. Door het drugsgebruik zal de werking van uw zintuigen beïnvloed worden. U kunt vreemde dingen gaan ervaren. Kleuren gaan horen of trillingen ruiken zijn bij bepaalde heftige soorten drugs mogelijk. Sommige mensen ervaren dit als een regelrechte nachtmerrie, waar anderen juist kicken op deze ongewone sensatie. Hallucinerende drugs worden ook wel tripmiddelen genoemd. Deze middelen hebben een geestverruimende werking, maar laat deze benaming u niet misleiden. In werkelijkheid hebben ze geestbeperkende werking waarbij u uzelf en anderen veel kwaad kunt aandoen. U heeft namelijk altijd een kans op psychoses of een bad trip! Ook kunt u een verslaving ontwikkelen:

Hoe wordt drugs gebruikt?

Drugs kan op tal van manieren worden gebruikt. Het ligt aan het soort drugs en de gewenste uitkomst hoe het drugsgebruik tot stand komt. Ook de setting is van belang. Op openbare plekken als bijvoorbeeld festivals, zijn eenvoudig en onopvallend via de mond te consumeren drugs als XTC en 4FA erg populair. De volgende vormen van drugsgebruik zijn te onderscheiden:

 • Oraal gebruik van drugs – drugs innemen via de mond;
 • Drugs injecteren – drugs via de aderen inspuiten;
 • Kauwen op drugs– herhaaldelijk kauwen op drugs;
 • Drugs via de neus opsnuiven – ook wel nasaal drugsgebruik genoemd;
 • Roken van drugs – drugs via de mond en longen inademen;
 • Anaal innemen drugs – drugs die via de anus worden gebruikt;
 • Vaginaal drugs innemen – drugs die (door bijvoorbeeld een tampon) via de vagina worden opgenomen;
 • Drugs innemen via de huid – denk aan het plakken van pleisters op de huid die vervolgens worden opgenomen.

Wat is het verschil tussen normale drugs en designerdrugs?

Het grote verschil tussen ‘normale’ drugs en designerdrugs is dat designerdrugs speciaal zijn ontworpen/gedesigned. Er wordt hierbij gestreefd naar de ideale samenstelling van effecten. Dit wordt gedaan om het meest ideale drug te maken voor de gebruikers. De effect richten zich alleen op de korte termijn. Daarnaast zijn veel designerdrugs relatief nieuw, waardoor geen wetenschap bestaat over de effecten op lange termijn. Lees meer over een designerdrugs verslaving.

Welke drugsverslavingen zijn via Bekaruu te behandelen?

Bekaruu maakt geen onderscheid tussen te behandelen drugsverslavingen. Wij vinden namelijk dat iedereen recht moet hebben op onze bewezen behandelaanpak. U kunt bij ons onder meer terecht met een:

Ook wanneer u verslaafd bent aan meerdere soorten drugs dan kunt u bij ons terecht. De professionals van onze afkickkliniek lopen al jaren mee in het vak en weten waar u tegenaan loopt. Neem voor meer informatie contact op via 085 – 273 7591f of stuur een e-mail naar info@bekaruu.nl.

Hoe veel tijd neemt afkicken van drugs in beslag?

Het behandeltraject bij Bekaruu neemt gemiddeld 90 dagen in beslag. Wat voor behandelingen ervoor of erna plaatsvinden, wordt met u besproken na het intakegesprek. Daarna stellen wij u namelijk een behandelplan voor. Daarin komt naar voren hoe wij u het beste kunnen helpen. Ook na de behandelingen zult u uw verslaving de baas moeten zijn. In die zin valt te stellen dat het afkicken van drugs uw gehele leven duurt.

Hoe minder ik mijn drugsgebruik?

Een belangrijk onderdeel om te minderen met drugs is om te bepalen wat u precies wilt bereiken. Wilt u juist minder drugs per keer gebruiken? Of wilt u juist het aantal keer dat u drugs gebruikt verminderen? Zodra u dit heeft bepaald, houd dan de volgende stappen in het achterhoofd:

 • Maak uw drugsgebruik inzichtelijk;
  • Als u weet wanneer, hoe vaak en hoe veel drugs u gebruikt, ziet u mogelijk patronen in uw gedrag. Misschien gebruikt drugs in een periode dat u veel stress heeft. Waarom denkt u zelf dat u op deze momenten drugs gebruikt? Wat vormt voor u de verleiding?
 • Bereid u voor op ontwenningsverschijnselen;
  • Veel drugs spelen direct in op uw hersenen wat ervoor zorgt dat u na verloop van tijd een tolerantie ervoor opbouwt. Deze tolerantie heft zijn tol door u ontwenningsverschijnselen te laten ervaren wanneer u een tijd geen drugs gebruikt. Zorg dat u hierop bent voorbereid.
 • Vier de successen
  • Iedere dag dat u geen drugs heeft gebruikt, is een overwinning op uzelf. Deze stimulerende gedachte zult u blijvend moeten beseffen, ook op de tijden dat lastig is om uw verslaving onder controle te houden.

Wat te doen als iemand drugsverslaafd is?

Iemand heeft niet zomaar een drugsverslaving. Vaak gaat hier een langdurige periode aan vooraf met veel ellende en risico’s. Het belangrijkste is dat u uw mening duidelijk maakt op een passend moment. Kom niet alleen met verwijten, maar kom ook met suggesties. Benoem hierbij onze behandeling voor het afkicken van drugs. Voor advies kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Veelgestelde vragen drugsverslaving – heeft u nog vragen?

Heeft u nog onbeantwoorde vragen aan de hand van deze pagina? Voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen via 085 – 273 7591 of via info@bekaruu.nl. Wij vertellen u graag meer.