Veelgestelde vragen gameverslaving 2018-09-20T11:56:22+02:00

Veelgestelde vragen gameverslaving

Verslavingskliniek Bekaruu heeft al erg veel mensen mogen helpen met hun gameverslaving en/of dubbele diagnose. Door onze jarenlange ervaring in de geestelijke gezondheidszorg weten wij waar u tegenaan kunt lopen. Om u meer informatie hierover te geven, hebben wij een aantal vragen en antwoorden voor u opgesomd. Deze zijn zowel gericht voor de persoon met de klachten, als zijn of haar omgeving. Neem voor vragen gerust contact met ons op. 

Wanneer ben ik gameverslaafd?

Er is een groot verschil tussen de situatie waar gamen een hobby is en waar gamen een verslaving wordt. Daartussen zit een grote scheidslijn en een verschil dat niet van de ene op de andere dag ontstaat. Iemand met een gameverslaving heeft gedurende langere tijd veelvuldig gegamed. Daarbij is de hobby uit de hand gelopen en is het een probleem geworden in het dagdagelijks leven. Lees meer over de criteria van een verslaving aan gamen op:

Is een gameverslaving schadelijk voor mijn gezondheid?

Als het teveel gamen uw leven controleert dan valt dit onder een gedragsverslaving. Het gedrag dat u vertoont (gamen) is hierbij uw verslaving. Dit is anders dan bij een middelenverslaving, denk daarbij aan een cocaïneverslaving. Een gedragsverslaving is over het algemeen minder schadelijk voor uw fysieke gezondheid dan een middelenverslaving. Dit komt omdat u uzelf niets toedient in het proces. Toch kent een gameverslaving vele nadelen en risico’s die op mentaal vlak veel problemen opleveren. Professionele hulp zoeken om weer grip te krijgen op uw leven is dan ook sterk aan te raden. Neem hiervoor contact met ons op!

Hoeveel uur per dag gamen is normaal?

Een dag heeft 24 uur, waarvan u er ongeveer een derde slapend doorbrengt. De rest van uw tijd bent u wakker en zodoende in staat om iets met uw tijd te doen. Hoeveel gamen binnen dit tijdsbestek ‘normaal’ is, verschilt sterk per persoon. Dit komt omdat uw leven er totaal anders uitziet dan bijvoorbeeld uw buurman. Iemand met druk gezinsleven, een leuke baan met goede verdiensten kan misschien een fervent gamer zijn. Als alle gebieden naar behoren verlopen en het gamen geen negatieve invloed heeft op het leven, kan gamen dus een prima tijdsbesteding zijn.

Hoe kan ik minder gaan gamen?

Merkt u dat gamen een steeds grotere rol gaat spelen in uw leven? Dan kan het lonen om minder te gaan gamen. U probeert daarmee zelfstandig uw gamegedrag onder controle te krijgen. Dit houdt in dat u moet beschikken over een sterke wilskracht. U zult daarbij verleidingen moeten weerstaan en uzelf aan uw eigen afspraken moeten houden. Deze afspraken zult u eerst duidelijk voor uzelf op een rijtje moeten zetten.

Een stap die u kunt zetten is om inzichtelijk te maken wat u wilt bereiken. Maak een overzicht met hoeveel uur u per dag gamet en in hoeverre u minder wilt gaan gamen. Breng hiermee ook in kaart op welke dag en tijdstippen u gamet. Speelt u meerdere spellen? Houd dit dan ook nauwgezet bij. Misschien speelt u bepaalde spellen via een online-abonnement (zoals World of Warcraft). U kunt het uzelf dan gemakkelijk maken door uw abonnement stop te zetten. Hoe actiever u met dit proces bent van stoppen, hoe bewuster u uw keuze maakt. Dit vergroot de kans dat u kunt minderen of zelfs stoppen met gamen.

Voor veel mensen met een gameverslaving zijn deze tips helaas geen optie meer. Zij zijn gevangen door hun verslaving en krijgen hier zelfstandig geen controle meer over. Neem in dat geval contact op voor een afkickbehandeling van gameverslaving in Zuid-Afrika.

Hoe werkt het afkicken van gamen?

Het traject om mensen van hun gameverslaving af te helpen verloopt nooit hetzelfde. Toch vertrekt het altijd vanuit eenzelfde basis. Zo spreekt u tijdens een intakegesprek met een gespecialiseerd psycholoog over uw problematiek. Daarbij wordt de ernst van uw verslaving, verleden en uw huidige situatie besproken. Ook een eventuele dubbele diagnose (gameverslaving en psychische aandoening) wordt hierin besproken en onderzocht. Op basis van dit gesprek krijgt u een behandelplan voorgesteld. Dit plan biedt u de handvaten die u op geestelijk, lichamelijk en spiritueel vlak helpen weer controle te krijgen over uw leven. Neem voor een intakegesprek contact op met 085 – 273 7591 of mail naar info@bekaruu.nl.

Hoe lang duurt afkicken van gamen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om geholpen te worden aan uw gameverslaving. Het behandelplan (zie ook: afkicken van gameverslaving ligt hieraan ten grondslag en is leidend in dit proces. Komt u in aanmerking voor een klinische behandeling op de Bekaruu locatie in Zuid-Afrika? Dan duurt dit gemiddeld zo’n 90 dagen. Er zijn ook nog andere behandelingen voor uw verslaving mogelijk. Deze kunt u lezen op de website van Vincere-GGZ waar wij onderdeel van zijn.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen van gamen?

Veel mensen met een verslaving gamen omdat het hen een manier biedt om gevoelens te onderdrukken. Misschien is dat bij u ook wel het geval. Mogelijk bent u gaan gamen in tijden dat u veel aan uw hoofd of stress had. Net als bij iedere verslaving, krijgt gamen na verloop van tijd een steeds dominantere rol in het leven. U raakt op deze manier gewend aan het comfort en de eenvoud die games bieden. Als ontwenningsverschijnsel kunt u te maken krijgen met zeer negatieve – en soms wel depressieve – gevoelens. U krijgt op het begin namelijk te maken met een grote leegte in uw leven. Deze leegte is zowel praktisch (op het vlak van tijdsbesteding) als gevoelig van aard (u mist het gamen). Het is dus van belang dat u sterk blijft in deze situatie.

Is het gevaarlijk te stoppen met gamen?

Het is op het vlak van fysieke ontwenningsverschijnselen niet gevaarlijk om te stoppen met gamen. Het geestelijke deel zal echter wel een uitdaging voor u kunnen zijn. Zo kunt u mogelijk depressieve gevoelens gaan ontwikkelen. Dit gaat natuurlijk niet zonder gevaar en het is aan te raden hier professionele hulp voor in te schakelen. Wij kunnen u deze hulp bieden! Onze professionals in Zuid-Afrika begeleiden u op deskundige en verstandige wijze en zorgen ervoor dat u ook permanent uw verslaving de baas kunt zijn.

Zorgt gamen ervoor dat ik slecht slaap?

Gamen kan ervoor zorgen dat u slechter slaapt. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Blauw licht
    • Computerschermen geven blauw licht af. Simpel gezegd zorgt dit ervoor dat het zonlicht imiteert, waardoor uw lichaam geen melatonine aanmaakt. Melatonine is echter de stof die ons makkelijk doet laten slapen. Daarom kan veelvuldig gamen ervoor zorgen dat u slecht slaapt.
  • Vroeg wakker
    • Misschien wordt u wel vroeg wakker omdat u ernaar hunkert om weer te gaan gamen. Dit kan voorkomen bij een gameverslaving.
  • Tijd uit oog verliezen
    • Veel fanatieke gamers geven aan dat games een hypnotiserende werking hebben. Op deze manier verliezen zij hun gevoel voor tijd en zijn zij niet in staat te beseffen hoe laat het wel niet is. Dit leidt tot nachtelijke game-sessies waar u tot in de late uurtjes doorgaat.

Wat zijn effecten van gamen en cannabis?

Gamen en cannabis gebruiken zijn beide activiteiten die u op een rustig en langzaam tempo onderneemt. Cannabis heeft twee soorten werkingen; een hallucinerend en een verdovend effect. Het zorgt er hiermee voor dat u zich loom, traag en ontspannen kunt gaan voelen. Daarbij onderdrukt het uw werkelijke gevoelens. Op het vlak van gevoelens onderdrukken heeft gamen een soortgelijke werking. Doordat u zichzelf bezighoudt met uw game, voelt u uw eigen problemen minder. Waar gamen en cannabis verder overeenkomen, is dat ze verslavend kunnen werken. In onze kliniek helpen wij dus geregeld mensen met een gameverslaving en cannabisverslaving.

Wat zijn effecten van gamen en alcohol?

Een alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving in Nederland. Desalniettemin kan alcoholisme vernietigende gevolgen hebben voor u en uw omgeving. Alcohol maakt hiermee meer kapot dan u lief is. Incidenteel een glas alcohol drinken tijdens het gamen is nog onschuldig, maar wees alert. Alcohol is – net als gamen- erg verslavend en kan u in een negatieve spiraal terechtbrengen. Lees daarom meer over een gameverslaving en alcoholverslaving.

Iemand gamet te veel, wat nu?

Veel ouders, vrienden en familie van gamers kampen met het vraagstuk wat te doen als iemand te veel gamet. Voor iemand met een gameverslaving, zijn games mogelijk een toevlucht om problemen uit het werkelijke leven niet onder ogen te zien. Het is daarom voor veel gamers ‘not done’ om hun verslaving op te brengen. Zij hechten er simpelweg te veel waarde aan. Om u gericht advies te kunnen geven, raden wij u aan contact met ons op te nemen via 085 – 273 7591 of stuur ons een mail naar: info@bekaruu.nl.